Tilbage til hamstersiden

Tilbage til hovedsiden

Kopiering af tekst, grafik og billeder fra denne side er IKKE tilladt.

Forskel på guldhamster og dværghamster:

 

Jeg gør opmærksom på at disse to hamstere kun var sat sammen et kort øjeblik for billedets skyld.

 

Udseende:

For det første er der jo den rent synlige forskel. Guldhamsteren er større og den findes i flere og andre farver en dværghamsteren. For at se forskellige guldhamsterfarver tryk her og for at se de tre forskellige farver der findes indenfor den Vinterhvide Dværghamster tryk her. Udover den Vinterhvide findes der ydeligere tre arter af dværghamstere, som man kan falde over i DK. Det er Campbells Dværghamster, Roborovski Dværghamster og Kinesisk Dværghamster. Campbells findes i et utal af farver, mens den kinesiske kun findes i to varianter, som begge kan ses på siden om arten. Roborovskien er den mindste dværghamsterart, og egner sig ikke til kæledyr.

 

Social/ikke-social:

Guldhamsteren er enegænger og skal ALTID bo alene, når først den er kønsmoden.

Dværghamstere trives bedst parvis (han og hun). Men hvis man ikke ønsker unger, mener jeg at det er bedst at holde dem alene. Der er mange der mener at to hanner eller to hunner sagtens kan gå sammen, men efterhånden, som jeg har samlet erfaringer både fra mig selv og andre, viser det sig, at det oftest ender i slagsmål, og dyrene må skilles for at de ikke slår hinanden ihjel.

 

Temperament:

Hos voksne tæmmede dyr er der ikke den store forskel i temperamentet. Nogen mener, at dværghamstere skal håndteres regelmæssigt for ikke at glemme at være tamme, mens en guldhamster er tam for livet. Jeg synes dog mine dværge er blevet ved med at være tamme, selvom de meget sjældent bliver taget op.

Hos ungdyr synes jeg dværghamsterne hurtigere bliver tillidsfulde end guldhamsterne. Dværghamsterungerne er stort set tamme fra fødslen, også selvom de først bliver håndteret efter 3 ugers alderen. De er dog stadig nogle vimse dyr, som godt kan tage et spring ud af hånden på én. Guldhamsterungerne derimod skal håndteres jævnligt fra små, og først når de når 3 mdrs. alderen er de helt tamme.

 

Guldhamsterunger bider stort set aldrig. Dværghamsterungerne er ikke aggressive, men bider ofte for at smage fordi de er nysgerrige. Det er en periode som de kommer over. Selvom unger af begge arter hvæser og skælder ud, så kan man som regel roligt tage dem op, for de bider altså næsten aldrig.

 

For mindre børn er det klart nemmest at håndtere en guldhamster, men der skal lige påregnes lidt tid til at få hamsterungen tam, inden børnene selv kan holde den.

 

Burforhold:

Guldhamster kræver i forhold til sin størrelse et større bur end dværgene. Men næsten vigtigere er afstanden mellem tremmerne, især hvis man regner med at få unger. Efter min mening er det bedste til et dværghamsterpar et akvarie med et låg af trådnet. Der smutter ungerne ikke bare lige ud. Til begge arter, men dog især guldhamsteren, skal man tænke meget over at der ikke er nogen steder, dyrene kan komme til at gnave i plastik. De såkaldte Duna bure gnaver de fleste guldhamstere sig ud af næsten med det samme, mens de som regel holder til dværgene. Guldhamstere kræver også større løbehjul end dværgene.

 

Opdræt:

I og med at dværghamsterne skal gå sammen parvis hele tiden ved opdræt, er det jo noget nemmere at gå til end guldhamsterne. Til gengæld står man jo også med et kuld unger på ca. 6 stk. en gang i måneden, som der skal findes nye hjem til. Det bliver til mange unger i løbet af deres levetid.

Guldhamsterhunnen og hannen skal leve i hvert deres bur og sættes kun sammen når hunnen er i brunst. Læs mere her

 

Læs mere:

Om guldhamsteren

Om den Vinterhvide Dværghamster

 

 

 

Tilbage til hamstersiden

Tilbage til hovedsiden