Tilbage til hamstersiden

Tilbage til hovedsiden

 

 

          

 

Kopiering af tekst, grafik og billeder fra denne side er IKKE tilladt.

 

Opdræt

En guldhamsterhun bør ikke parres første gang, før hun er min. 3 måneder gammel, og hun bør være parret inden hun er 6 måneder gammel, da hun ellers risikerer at have svært ved at gennemføre drægtigheden og føde uden komplikationer. Hannerne kan bruges til avl fra de er 2 måneder gamle. Ofte bliver hunnerne sterile, når de er 12-14 måneder gamle, mens hannerne som regel er fertile til de dør.

 

For billeder af kønsbestemmelse af voksne dyr kan du se her.

Det er godt nok dværghamstere, men princippet er det samme.

For billeder af kønsbestemmelse af ungdyr så se i bunden af denne side.

 

Hunnen er i brunst ca. hver 4. dag (det kan variere mellem 3 og 5 dage) og kun da vil hun acceptere hannen. Hvis ikke hun er i brunst, kan man risikere, at hun slår hannen ihjel. Det har jeg desværre oplevet en enkelt gang, hvor jeg ikke var opmærksom nok. Så en parring er altså noget, der foregår under konstant opsyn. Hunnen kommer som regel i brunst om aftenen, og brunsten varer 4-24 timer. Man sætter ALTID hunnen ned til hannen, da det er hende, som er mest territorial. Hvis hunnen er i brunst vil hun ret hurtigt efter at være blevet sat ned til hannen, vise tegn på at hun er villig til at parre sig, ved at stå helt stille med bagdelen løftet. De parrer sig flere gange, og man bør lade dem være sammen 15-20 minutter eller indtil de mister lysten.

 

 

Tv: Hunnen viser hun er i brunst ved at stå stille med løftet hale

Th: Parring

 

Et andet par under parring

 

Guldhamsteren har en af dyrerigets korteste graviditeter, 16 dage, i nogle få tilfælde kan der dog gå op til 18 dage. Mens hunhamsteren er gravid, skal man ikke håndtere hende for meget, især ikke den sidste uge af graviditeten. Det er vigtigt, at hun, mens hun er gravid, får ekstra tilskud af protein, det kan være i form af fx tørfoder til hund/kat eller melorme. Et par solsikkekerner om dagen fra 12. dagen i graviditeten skulle hjælpe på mælkeproduktionen.

 

Gravid guldhamsterhun - 3 dage før fødslen.

 

Billeder af guldhamsterungernes udvikling

 

Når hamsteren får unger, skal man ikke røre for meget ved dem, før de er begyndt at kravle rundt i buret. Det sker ca. i 2 ugers alderen. Derefter er det vigtigt at få snakket med dem hver dag, for at få så tamme dyr som muligt. Hamsterunger er noget af en håndfuld at have med at gøre. Mens de er unge, kan man faktisk kun holde dem, hvis man holder dem inde i sine hule hænder. Hvis man åbner hænderne smutter  de væk. Det har fået mange til at opgive at gøre deres hamster tam. Men det er bare at blive ved. Efter et stykke tid bliver de roligere og accepterer at blive taget op. Nogen kommer endda og sætter sig på min hånd, når jeg tager hånden ned i buret.

 

Cloe ammer sine 13 dage gamle syvlinger.

 

Ungerne tages fra moderen, når de er 4 uger gamle. De bør deles efter køn, da de ellers hurtigt vil parre sig. De kan blive kønsmodne så tidligt som i tre ugers alderen, selvom de er oftest først bliver det i 5 ugers alderen. Det er ikke særlig sundt for hunnen, at blive parret så tidligt.

 

Spisetid hos en gruppe hununger

 

Kuldene kan godt være ret store. Det største kuld, jeg har haft var på 12 unger. Ellers ligger gennemsnitsstørrelsen på 6-10 unger/kuld, men der kan fødes helt op til 26 unger!

 

 

 

Kønsbestemmelse af små unger

Ungerne kan let kønsbestemmes før de får pels, det kan nemlig være lidt sværere at se når de bliver større, og så er det jo rart at vide, at der fx er 3 hanner og 4 hunner. Hos de små hunner kan man tydeligt se to rækker dievorter på maven, mens hannen har helt glat mave.

 

Til venstre: Han 13 dage gammel

I midten og til højre: Hunner hhv. 13 og 11 dage gamle

 

Kønsbestemmelse 3-4 uger gamle unger:

 

Tv: han og th: hun

 

 

Tilbage til hamstersiden

Tilbage til hovedsiden