Tilbage til hovedsiden

 

 

     

 

Kopiering af tekst, grafik og billeder fra denne side er IKKE tilladt.

 

Opflaskning

Kaninungerne

 

      

 

 

 

Søndag d. 28/9-2003 fødte Rapunzel 5 små kaninunger. Den ene var død ved fødslen, men de fire andre overlevede. Jeg troede alt var fryd og gammen. Jeg havde fået taget hannen (Coffie) fra i tide, og alt gik tilsyneladende som det skulle. Men d. 9/10 om aftenen, da jeg kom ud i stalden, var Rapunzel død. Hun havde godt nok virket lidt stille de sidste par dage, men at hun var så syg, havde jeg ikke troet. Ungerne var da 11 dage gamle og blev taget ind til håndopfostring.

 

Kaninungerne i reden, som Rapunzel lavede.

 

Jeg tog først kontakt til min dyrlæge, hvor jeg købte et sutteflaskesæt og noget modermælkserstatning beregnet til hunde, men som også kan bruges til kaniner, ildere og lign.

Dåsen med 370 ml. koster ca. 40,- og der er til tre dage. Så det er ikke en billig affære at opflaske kaninunger i 4-5 uger. Alt i alt gav jeg kaninerne flaske i 31 dage, og det kostede ca. 400,- Mælkeerstatningen, som jeg har brugt, hedder Esbilac.

 

    

 

Jeg søgte lidt på nettet omkring opfostring af dyreunger, og fandt frem til Kirsten van Oosterhout, som har erfaring med opfostring af forskellige dyreunger, deriblandt kaniner.

Jeg skrev en mail til Kirsten, og hun har været en uvurderlig hjælp under hele forløbet, og kommet med masser af gode råd. Tusind tak for det, Kirsten!

Hvis du står i en situation, hvor du har brug for hjælp til dyreunger, så kan du kontakte mig på pia_odgaard@hotmail.com og jeg kan så give dig Kirstens email-adresse.

   

   

11 dage gamle kaninunger

De første dage var det lidt svært at få ungerne til at sutte på sutteflasken. Det blev lidt nemmere, da først jeg havde klippet et lille stykke af sutten. Indtil kaninungerne får øjne, skal man efter hver fodring tørre dem om numsen for at stimulere tis og afføring. Her kan man bruge en tot vat eller en klud, vredet op i luken vand. Desuden skal de tørres om munden for at fjerne mælkerester. Det mest normale for kaninunger er at få øjne omkring 9 dage gamle, men mine fik først øjnene op, da de var 14 dage.

Helt fra starten kan man sætte en skål med knuste kaninpiller, hø og en vandflaske op. Efterhånden som de bliver større vil de begynde at nippe lidt af maden. Man kan også tage lidt mælkebøtteblade, de skal dog være helt tørre, da det ellers kan give maveproblemer hos ungerne.

15 dage gammel unge får sutteflaske

Mængden af mælk til unger på 2-3 uger er 7-13 ml. 2 x dagligt. Der er selvfølgelig individuelle variationer, men denne dosis må helst ikke overskrides. Det er vigtigt at huske på, at kaninmor kun kommer 2 gange dagligt for at give ungerne mælk, og så skal ungerne være hurtige for at få noget, inden hun smutter.

Mælken skal have kropstemperatur. Jeg plejer at fylde mælk i flasken og varme det op i en skål med varmt vand. Når ungerne skal fodres er det meget vigtigt, at de sidder op. Det er den naturlige stilling for dem. Som nævnt ovenover, giver kaninmoderen kun ungerne mælk et par gange om dagen, derfor skal de ved opflaskningen også kun have flaske to gange i døgnet.

For at stabilisere tarmfloraen spiser kaniner, som mange andre gnavere, en speciel type afføring, kaldet cecotropes, hvis man har andre kaniner, som er sunde og raske, bør man tage lidt af denne afføring, som er blød og aflang, og blande i mælken 1 x dagligt i 4-5 dage. Hvis dette ikke kan skaffes, kan det erstattes af lidt A38 blandet i mælken.

16 dage gamle, de er blevet flyttet over i et lille marsvinebur

Allerede efter et par dage fandt de små ud af, hvordan sutteflasken fungerede. Det tog dog ca. 1 time at fodre alle fire morgen og aften. Da de var 13 dage gamle, spiste de 7-10 ml. ved hver fodring. 16 dage gamle var de alle blevet rigtig gode til at spise, og jeg skulle passe på, at de ikke tog for meget, og fik ondt i maven. Den ene blå, spiste dog ikke så meget som de andre. Når de når 3 ugers alderen, må de spise op til 15 ml. ved hver fodring.

19 dage gamle.

Desværre blev den ene unge syg på deres 19. levedag, det var sikkert den, der ikke havde spist så meget. Den fik diarré og øjenbetændelse og ville ikke spise. Den døde dagen efter ud på aftenen 20 dage gammel.

Den syge unge

Kaninungerne i kravlegård 20 dage gammel. Denne dag døde den ene af de blå efter at ha været sløj et døgns tid.

 

3 uger gamle. De tre tilbageværende er i topform.

 

 

4 uger gamle. De er blevet flyttet over i et større bur, så der er god plads til at løbe rundt. De får stadig mælk to gange om dagen, men er rigtig begyndt at spise hø og gnaverblanding også. De har i øvrigt fået navne nu. De to sorte hedder Tjavs og Pjuske og den blå hedder Fjante.

 

 

 

5 uger gamle. I dag er Tjavs' ører begyndt at hænge. Han slægter altså sin far på :-) 

Ørerne hos vædderkaniner hænger ikke hele tiden i starten, men det kommer til efter et stykke tid.

 

 

 

Pjuske - 5 uger gammel

 

Fjante - 5 uger gammel

 

Tjavs - 5 uger gammel

 

Tjavs - 5 uger og 2 dage - får sutteflaske. Han er langt den ivrigste til at drikke, 

og står ofte helt på bagbenene for at få spist så hurtigt som muligt

 

Fjante - 5 uger og 2 dage - får sutteflaske. Han er den hurtigste til at drikke alle 15 ml. 

men derfor behøver man jo ikke stå på bagbenene.

 

Pjuske - 5 uger og 2 dage - får sutteflaske. Hun er den langsomste til at drikke. Hun sidder og nipper til sutten, 

og pludselig tager hun ved med tænderne og rykker til. Tit får hun flasken rykket ud af hånden på mig i et ubemærket øjeblik.

 

Efterhånden som ungerne bliver større, spiser de mere og mere af kraftfoder og hø, og drikker mere vand. Mine unger fik stadig flaske to gange dagligt, til de var 6 uger gamle. Derefter blev mælken fortyndet gradvist til de efter en uge kun fik vand. 

 

 

 

Tv: Ungerne er her 8 uger gamle og vænnet fra flasken

Th:  9 uger

 

3 måneder gamle blev ungerne delt op efter køn. Pjuske bor alene, mens Tjavs og Fjante endnu bor sammen. Til foråret skal de ud i stalden og bo i nogle store båse.

Tjavs og Fjante er utrolig kælne, og springer ud af buret med det samme man åbner. Pjuske er lidt mere reserveret, men alligevel kælen.

Tv: Pjuske

Th: Fjante er hoppet ud af buret og Tjavs står bagved og forsøger at komme ud.

 

4 måneder gamle er ungerne nu, her er de på en løbetur i vores køkken:

 

 

 

 

 

 

 

Pjuske

 

Pjuske blev aflivet 7/6-04 pga. en tandbyld.

Tjavs og Fjante blev aflivet 2/11-04 efter 8-9 måneders forgæves kamp (og en dyrlægeregning på over 6000,-) mod en øjensygdom.

 

Et af de sidste billeder taget af Fjante ca. en måneds tid før han blev aflivet.

 

Et af de sidste billeder taget af Tjavs ca. en måneds tid før han blev aflivet.

 

 

Tilbage til hovedsiden