Tilbage til hamstersiden

Tilbage til hovedsiden

 

        

Kopiering af tekst, grafik og billeder fra denne side er IKKE tilladt.

Generel pasning

Der findes to arter af dværghamstere, som ligner hinanden meget, og som tidligere også blev regnet som samme art. I dag ved man dog, at det drejer sig om to forskellige arter, nemlig Vinterhvid dværghamster (Phodopus sungorus) og Campbells dværghamster (Phodopus campbelli). Den mest alminelige i fangenskab i Danmark er den Vinterhvide.

 

De to arter kan desværre krydses, og nogen gange ser man disse blandinger til salg. Dette er dog noget, der bør undgås for enhver pris. Læs mere her

 

 

Vinterhvide dværghamstere i farven saphir. Dette er unger der lige er kommet fra forældrene.

 

Man ser ofte dværghamstere til salg under navnene "Sibirisk dværghamster", "Russisk dværghamster" eller "Dzjungarisk dværghamster". Dette er navne der alle har været tilknyttet begge arter, og derfor er der en del forvirring om hvilken art det er, når man bruger disse navne. Derfor opfodrer Dansk Hamster Forening til, at navnene Vinterhvid og Campbells anvendes fremover.

 

Desværre er der ikke mange, der ved at der findes flere arter af dværghamstere, ikke engang dyrehandlere. Derfor skal man se sig godt for, når man køber dværghamstere.

 

Dværghamstere er ikke, som guldhamsterne, 100% enegængere. De trives fint parvis og i nogle tilfælde kan man også ha to dyr af samme køn sammen eller endda små grupper. Det er dog i de fleste tilfælde ikke muligt, da to hunner eller to hanner som oftest vil komme op at slås, når de bliver kønsmodne. Der er dog noget der tyder på, at Campbells dværghamsteren trives fint i enkeltkønsgrupper.

 

Nogle af mine par er søskendepar. Det sker der ikke så meget ved, da hamstere og andre små gnavere ikke er så sarte over for indavl, som de større pattedyr er. Bl.a. kan nævnes at alle de guldhamstere, som findes i fangenskab i dag, er efterkommere af tre dyr som blev fanget i naturen for mange år siden. Men derfor er der naturligvis ingen grund til at lave søskendeparringer i flere generationer, da det til en vis grad kan gå ud over størrelsen og livskraften på dyrene.

 

 

Tv: saphir og th: saphir og pearl saphir

 

Jeg fodrer mine hamstere med en gnaverblanding fra Mariman som hovedfoder. Derudover får de kattetørfoder og hundekiks som ekstra proteinkilder. En gang i mellem får de et lille stykke frugt eller grønt. Maden bliver spredt ud over bunden af buret for at aktivere hamsterne til at finde føden.

 

 

Tv: pearl og th: normalfarvede

 

En anden aktivering, som de fleste hamstere er glade for, er løbehjulet. Den giver god motion og er også med til at hamsterne ikke kommer til at kede sig.

 

 

Den Vinterhvide Dværghamster er kendt for at skifte pels til vinterdragt om vinteren. Det er dog ikke alle dyr, der gør det. Det kommer meget an på lyset i rummet, hvor hamsterne står.

 

Saphir i gang med at skifte til vinterpels.

 

 

Tilbage til hamstersiden

Tilbage til hovedsiden