Tilbage til fuglesiden 

Tilbage til hovedsiden

Kopiering af tekst, grafik og billeder fra denne side er IKKE tilladt.

Undulat (Melopsittacus undulatus)

 

Undulater i volieren.

Undulaten er udbredt i hele det indre Australien, og er nok den mest kendte af alle burfugle i hele verden.

Jeg har haft undulater siden jeg var 5 år gammel. Jeg startede med et enkelt par i et meget lille bur, men siden byggede min far en voliere til mine undulater. Jeg har altid holdt og opdrættet undulater i flok. Der er ikke noget flottere end end stor flok spraglede undulater i en stor voliere.

Mine undulater går sammen med 6 Nymfekakaduer.

Den voliere mine undulater går i er 150 x 360 cm. udendørs og 270 x 110 cm. indendørs. Undulaterne bruger meget af deres tid udenfor, når det ikke er for varmt. De har det bedst med overskyet vejr og meget gerne regnvejr. Om sommeren, når der kommer en lille byge, sidder de alle sammen udenfor og tager bad.

Nyklækket undulatunge sammen med et æg

Jeg plejer at sætte redekasser op til undulaterne ca. 1. april. Der er som regel en del skænderier og slåskampe de første par dage om hvem, der skal have hvilke redekasser. Derfor er det en god idé at sætte flere kasser op, end der er par. Undulaterne behøver ikke nødvendigvis at gå parvis. Der må bare aldrig være flere hunner end hanner, men gerne omvendt. Hunnerne kan være ret bestialske, og jeg har et par gange oplevet, at en hun har slagtet en anden hun og alle hendes unger, sikkert pga. at hun ville have hendes redekasse.

 

Nyklækkede unger i reden.                                                            Tre dage gammel undulatunge

Noget af det mest spændende ved at holde undulater i flok, er at man får unger i de mest spændende farver. Undulater har ikke noget imod, at man kigger til ungerne. Moderen kan godt blive sur og skælde ud, men jeg har aldrig oplevet, at de er gået fra ungerne. Jeg plejer at kigge til ungerne cirka hver anden dag. Når der er mange unger i reden, er det ofte nødvendig at skifte redematerialet for, at de ikke skal blive sølet ind i lort. Jeg bruger savsmuld i bunden af reden.

Hvis man er så uheldig at have en hun, der dør fra ungerne, så kan man godt fordele dem til andre reder, indtil de er blevet så store, at de begynder at få fjer. Store unger vil som regel blive fodret færdig af deres far.

Et år havde jeg en hun, der døde fra 7 unger. De blev fordelt ud mellem 3 andre hunner. De 3 største af dem (som var begyndt at få fjer), kom sammen til en hun med unger i samme alder. Det gik ikke godt. Det endte med at hun slagtede 2 af de nye unger. Den tredie tog vi fra til håndopmadning, men desværre døde den efter 1 uge.

En lille undulatunge, som vi prøvede at håndopmade. Hun døde desværre.

Har man børn er det en stor oplevelse for dem, at følge ungerne dag for dag. Fra et lille hvidt æg til en stor flot undulat.

 

Mine børn elsker at snakke med de store undulatunger.

 

Her er den lille unge fløjet fra reden.

 

 

NOGLE AF MINE FLOTTE UNDULATER:

   

     

   

 

Facts om Undulaten:

Længde: 18 cm.

Antal æg: 4-8.

Rugetid: 18 dage.

Flyvefærdig: 4 uger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lidt billeder af ungerne fra 2005:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nogle af ungerne fra 2005

 

 

Nogle af ungerne fra 2005

 

 

Et par avlsdyr - 2007

 

 

Små unger - 2007

 

Smuk han fra 2006 - her et år gammel

 

 

Tv: gulmasket type 1

Th: grøn broget

 

Tv: gulmasket type 1 og th: gulmasket type 2 broget

 

 

Begge gulmasket type 2 broget

 

Tilbage til fuglesiden 

Tilbage til hovedsiden